Esra Sarı Esra Sarı
Esra Sarı Esra Sarı
Esra Sarı Esra Sarı

Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu diş hekimliğinde diş çürümeden önlemini almak hedeflenir. Bu durumda uygun diş fırçası seçimi, çocuk ve erişkin hastalarda dişte fissür örtücü uygulamaları ve periyodik olarak diş çürüğüne yatkınlık testlerinin yapılması oldukça önemlidir.

Günümüzde diş fırçasının yanısıra pek çok yardımcı ağız bakım enstrumanları piyasada artarak yerlerini almaktadırlar. Bunlar arasında en doğru seçim hastanın muayenesi sonrası hekim tarafından önerilir.
 
Ağız bakımı özellikle ülkemizde motive edilmeli ve gerekirse hastaya özel tavsiyelerde bulunulmalıdır. Hastanın ağız bakımına özen göstermesine rağmen maalesef bilinçli olmadığında ağız sağlığına istemeden zarar verebildiğini görüyoruz. Dişlerin çok sık ve sert fırçalanması sonucu diş ve dişetlerinde zararlar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple diş fırçasının sertlik derecesi, önerilecek fırçalama şekli gerektiğinde hastaya özel olmalıdır.
 
Ağızda yapılan restorasyonlar arttıkça, hastanın ağız bakım konusuna verdiği önem hekiminin de motivasyonu ile artmalıdır. Hekim hastaya yapmış olduğu protezin mutlaka nasıl temizlenmesi gerektiğini idame açısından hastaya ayrıntılı şekilde gösterek anlatmalıdır.

Özellikle genç bireylerde yapmayı oldukça sevdiğim bir uygulama. Bu sayede bireyin ağzındaki mikroorganizma oranı üzerinden ne oranda bir çürük riski ile karşı karşıya kaldığını ön görmek mümkün. Bireye yapılan çürük aktivite testi sonucuna bağlı olarak yeme alışkanlıklarında bir takım değişiklikler ya da daha sık fırçalama önerilerinde bulunulabilir. 

Çocuk ve genç yetişkin hastalarda yapılan bir uygulamadır. Dişlerin uzun yıllar sorun çıkarmadan sağlıklı hizmet edebilmeleri amacıyla yapılan koruyucu bir yöntemdir.  Süt ve sürekli dişlerde uygulanabilir. Dişlerin çiğneyici yüzeylerini temizleyip bakterilerden arındırdıktan sonra fissur örtücü denilen ince bir koruyucu madde uygulanır.  Bu sayede dişlerin temizlenemez, derindeki yüzeylerine bakterilerin girişi engellenmiş olur.